Utolsó kommentek

  • csakisazigazat: Nagyon hamar kinyílt a csipálya a tanár néninek. Ugyanilyen gyorsan viszont elfelejtette volt peda... (2011.03.03. 11:36) Hatalmas lehetőség minden salgótarjáninak!
  • julchew: Igen. Czene Csilla szavazataival még nem nyertünk volna, a helyi (akkor még) SZDSZ-szel pedig elbe... (2011.02.08. 20:48) Tetemre hívás
  • galagonya: P.B. mellett azért elindult egy Czene Csilla, egy Ercsényi (az egyszemélyes párt). Miért is kelle... (2011.02.08. 18:20) Tetemre hívás
  • Utolsó 20

Tisztasor S01E01 - Pilot

2011.01.13. 11:32 julchew

 

Lássuk az első részt. Szerintem ez elég lájtosra sikerült, legalábbis az én ingerküszöbömet nem üti meg. Egy sör nélküli sör melletti beszélgetés ez, és ha ekként kezelem, semmi gond vele. Ám ez a beszélgetés kamerák előtt zajlik, nem holmi büfében. (Gyorsan hozzáteszem, hogy a beszélgetés – nevezzük – minősége a későbbi részekben valamelyest javul.)

Az a baj, hogy kevés érdemi „mondás” volt ebben a negyven percben, no pláne olyan, ami a mára nézve is jelent valamit. Azért én jegyzeteltem szorgosan.

 

*

Mással nem is indíthatnék, mint a „Boldvai-villa” vissza-visszatérő mantrájával. Ezzel szemben megengedő vagyok, mert kihagyhatatlan adu az ellenfél részéről. Az volt a dolguk, hogy ezt skandálják (ha már a képviselő teljesítményét csak kínkeserves maszatolásokkal tudták csupán kritizálni). Ugyanakkor az felettébb szórakoztató, hogy a villatémára milyen ügyek mentén tud a moderátor átvezetni. Ez leginkább a többi rész során derül ki a néző számára, engem ez a kínlódós átkötés már több körben megnevettetett.

Azért tartottam fontosnak ezt leírni, mert ez (is) egy érdekes dolgot vetít előre a többi rész kapcsán is: a Tisztasor bizony egy tízrészes Fidesz lejárató kampány-tévéhadjárat volt, közszolgálati televízióban, KÖZPÉNZEN! És kérem ez itt a tételmondat! Részemről ez utánlövés? Az.

*

Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere – akitől az egyszerű városlakó azt várná, hogy legyen némi fogalma arról, hogy mi fontos városunknak és mi nem, ami fontos, az pedig hogyan teremthető meg/elő – azt találta mondani, hogy nekünk bizony az útfelújítás (négysávos 21-es) a vesszőparipánk, és ő ezt nem érti… Akkor hadd magyarázza el egy salgótarjáni laikus (én), hogy mi Salgótarján legfőbb problémája: a munkanélküliség ennek mentén a fizetőképes kereslet hiánya ami fönn tudná tartani a különböző „izgi” vállalkozásokat ami előbb-utóbb oda vezetne, hogy élhetővé válna a város. Mert most nem az. Sajnálom, szeretném, ha nem így lenne, de ez a mai salgótarjáni valóság. Namármost, a munkahelyteremtés egyik előfeltétele, hogy jöjjön a befektető, aki munkát ad a jónépnek. A befektető például két dolgot szeret: ha van járható út, amin az áruszállító kamion eljut idáig gyorsan, és azt is szereti – nem elhanyagolható szempont –, ha van hova települnie. Nyilván ennél több mindent is szeretne, no de az emink országgyűlési képviselőnk azok közül leginkább az út-infrastruktúra javítását tudja önmagára nézve megvalósítandó célként meghatározni. Ez meg is történt. Ja, biztos már 8-12-16 éve… nem tudom. Engem valójában nem is érdekel, engem az érdekel, hogy 2009-ben már odáig jutottunk, hogy kormánydöntés volt arról, miszerint a 21-es út négysávosítása eszeveszetten fontos, és bizony meg is fog történni. Csakhogy! Korábbi bejegyzésem tanúsága, és egyébként tanulsága is, hogy az bizony nem lesz 2013-ra befejezve (mint ahogyan azt az előző kormány rögzítette), de még elkezdve sem. A 21-es utat ugyanis hatályon kívül helyezte a Fidesz.

*

Üde színfolt, hogy elhangzott egy olyan megjegyzés valamelyikőjük szájából az emeszpések kapcsán, hogy: „rákosisták is vannak közöttük”. Ezt csak azért jegyeztem föl, hogy megnyugtassak mindenkit: ha voltak is, azok az elmúlt fél év után már biztosan Orbán-hívők lettek. Hehe.

*

A távhődíj és egy azzal kapcsolatos szórólap ügye... Hááát nem tudom ki csinálhatta azt a fránya szórólapot, de rémlik, mert tetszett :). Emlékezetből írom, amit írok (majd később pontosítom, mert úgyis előkerül még a téma): a Tarjánhő kb. a 2009. év felénél nagymértékű távhődíj-csökkentésről nyilatkozott. Ehhez képest volt ősszel a lehetőségekhez képest elenyésző összegű csökkentés, majd azért januárra – talán érezve némi teljességgel érthető politikai nyomást – megrázta magát a cég, és előterjesztett egy a korábbinál nagyobb arányú díjcsökkenést. Ezt egyébként kicsivel később visszaemelték, de eddig már ne is menjünk a történetben. Igenis pofátlanságnak érzem távhő fogyasztóként, hogy előbbre való a salgótarjáni cégnek támogatás címén milliókat kifizetni például a „nagy sikerű” Anettka-operára, illetve a stécé pálya működtetésére (WTF?), mint hogy akár ugyanezen összeg erejéig a fogyasztóinak engedményeket tegyen. Merthát szolgáltató cég, vagy mi a szösz.

Bréking: nem szeretném borzolni a kedélyeket, de 2011. január 1-től majd’ 10%-kal emel a Tarjánhő…

*

Amit aktualitásnak is tekinthetünk, az a kereskedelmi televíziók korlátozása. Mert onnan ömlik a szenny… Remek megoldási javaslatom van: ha nem tetszik a műsor, el lehet kapcsolni.

Itt álljunk meg egy szóra. Derék dolog, hogy a Médiahatóság védeni akarja a gyerkőcöket az Ice-T-féle lélekrombolóktól, vagy épp az IKSZ akarja óvni az embereket a – műsorsávjában legnézettebb – Való Világtól. Azonban azt gondolom, hogy minden ember maga dönti el (mert hát gondolat- és véleményszabadság van), hogy miként neveli a gyermekét, illetve mire van igénye. Ha nem szeretné, hogy a gyermek japán rajzfilmeken nőjön fel, akkor ma már egész olcsón hozzá lehet jutni bármelyik régi rajzfilmhez DVD-n. Odafigyelés kérdése. Ugyanez a véleményem a felnőttek médiafogyasztásáról is. Szerintem sokkal veszélyesebb az ember komfortérzetére és az emberek egymáshoz való viszonyára az a fajta politikai adok-kapok, ami ebben az országban folyik. Ehhez képest egy Való Világ rendes felüdülés!

 

To be continued…

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csapatban.blog.hu/api/trackback/id/tr342580812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Klikkesedés és az önálló egyéniség 2011.01.14. 03:28:59

A klikkesedés az ami pusztító hatással bír sokmindenre. A klikkesedés hatására jelennek meg a kettős mércék és tűnik el a valódi szólásszabadság. A dolog mindig úgy kezdődik, hogy valaki egy létező, vagy nem létező közösség egy csoport nevében szólal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása