Utolsó kommentek

  • csakisazigazat: Nagyon hamar kinyílt a csipálya a tanár néninek. Ugyanilyen gyorsan viszont elfelejtette volt peda... (2011.03.03. 11:36) Hatalmas lehetőség minden salgótarjáninak!
  • julchew: Igen. Czene Csilla szavazataival még nem nyertünk volna, a helyi (akkor még) SZDSZ-szel pedig elbe... (2011.02.08. 20:48) Tetemre hívás
  • galagonya: P.B. mellett azért elindult egy Czene Csilla, egy Ercsényi (az egyszemélyes párt). Miért is kelle... (2011.02.08. 18:20) Tetemre hívás
  • Utolsó 20

Eskütétel után tíz hónappal – Boldvai Lászlót kérdeztük

2011.03.23. 12:55 julchew

Immár 11 hónapja, hogy Salgótarján és térsége új képviselőt választott: a fideszes Székyné dr. Sztrémi Melindát. 10 hónapja annak, hogy az ország képviselői fölesküdtek a Parlamentben. 11 hónapja annak, hogy Boldvai László még utoljára betekinthetett a 21-es út négynyomúsításának háttérmunkáiba. 10 hónapja annak, hogy ugyanez a feladat Székynére és a megye fideszes képviselőire vár – azóta is…

Egy korábbi posztban már írtam arról, hogy a 21-es út négysávossá bővítését gyakorlatilag hibernálta az Orbán-kormány. Nem lepődtünk meg, volt már ilyen, pontosan 12 évvel ezelőtt, amikor a Fidesz először hatalomra jutott. 2010 óta ismét megtapasztalhattuk, hogy az értékek és a politikai paletta szivárványában tündöklő párt (mert mindent magáénak vallott már, meg annak az ellenkezőjét is) számára a gazdagok fontosak, a szegények meg annyit érnek, amennyit… semmit. Így van ez az ország egyes területeivel is: a gazdag régiókat tömjük pénzzel, a leszakadóktól meg a fejlődési lehetőség utolsó morzsáit is vegyük el!


Ám ebben a posztban nem én vagyok a főszereplő. Kíváncsi voltam, hogy amikor négy-nyolc év munkája veszik kárba, amikor egy megyeszékhely kiútkeresését tapossák sárba, azt hogyan látja a korábbi országgyűlési képviselő. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Boldvai László eddig nem kívánt nyilatkozni ebben az ügyben, mert a „politikai lovagiasság” azt kívánja meg, hogy kellő időt adjon az új képviselőnek a munka átvételére, megkezdésére. Letelt.

Boldvai László: Azt gondolom, hogy Nógrád megye legfontosabb közúti beruházása a 21-es út teljes négynyomúsítása. A hatalomváltás után fél évvel a Fidesz új országgyűlési képviselője, Salgótarján polgármestere a Parlamentben kérdést intézett az illetékes miniszterhez, melyre Fónagy államtitkár úr válaszolt. Sajnos ebben a válaszban tetten érhető, hogy a Fidesz 2010-14 között ennek az útnak a fejlesztését gyakorlatilag elvette Nógrád megyétől.

Ilyen előfordult már a történelemben, és abban bíztam, hogy ez nem fog megismétlődni (1998-ban a salgótarjáni tehermentesítő utat vette el a Fidesz-kormány, melynek vezetőjét akkor is Orbán Viktornak hívták). El kellett telnie négy évnek, hogy a szocialista kormány visszaadja Salgótarjánnak az elvett beruházást. Most ismét látszik, hogy Nógrád megye, ezen belül Salgótarján és a 21-es út fejlesztése nem fontos a Fidesz számára.

Ugyanis a válasz – amelyet az államtitkár a polgármester kérdésére adott – arról szól, hogy majd talán 2016-ban megépül a 21-es út. Azért is érdekes ez a dolog, mert kialakult korábban egy számomra nevetséges és rossz ízű vádaskodás a Fidesz részéről, hogy az út felújítását a szocialisták mindig csak ígérték, de sohasem teljesítették; és majd amikor hatalomra kerülnek, akkor megmutatják, hogyan is kell ezt csinálni. Látni kell a megépült nyolc gyorsító szakasz kapcsán (az átadásra váró kettővel együtt), hogy mindössze egy közülük az, amire talán jóindulattal rá lehet fogni, hogy a Fidesz kormányzásához köthető. A többit a szocialista kormányok időszakában tervezték és teremtették meg a forrást hozzá. Ez az arány jól szemlélteti, hogy melyik kormánynak mennyire volt fontos a 21-es út.

A Gyurcsány-kormány hozta még azt a kormányhatározatot, amelyben a kiemelt közúti fejlesztések közt szerepelteti a 21-es teljes négynyomúsítását. Így európai uniós forrásokból több mint 30 milliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre a hiányzó szakaszok megépítéséhez. Ráadásul a hatalomváltás előtt, amikor az illetékesektől megkértem az összegzést, hogy hol tartunk, akkor azt láttam, hogy 2012-13-as kivitelezéssel megkezdődhet a hiányzó harmincegynéhány kilométer építése úgy, hogy 2014-re átadásra kerüljön. Viszont amiről a Fidesz beszél, az azt mutatja, hogy a 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklusba ez az út nem fér bele, ehelyett egy ma még nem látott, 2014-ben kezdődő pénzügyi keret terhére bízta a megvalósulását. Ez azt jelenti, hogy az erre félretett pénzt valahol máshol költik el az országban, ebből a 30 milliárdból más város, más térség fog fejlődni.

Azt gondoltam, hogy itt a kihívás és a lehetőség minden Nógrád megyei fideszes politikus számára, hogy megmutassa: képesek megvédeni az általunk elindított folyamatot. Főleg, mivel az engedélyes tervek elkészültek, gyakorlatilag a régészeti munkák és a kivitelezési tervek maradtak hátra. Tudom, hogy sok munka, sok utánajárás, és megfelelő érdekérvényesítő képesség kapcsolódik ehhez, de azért lettek megválasztva, hogy valamilyen „produkciót” letegyenek az asztalra. Nem újat kellene szerezni, hanem a meglévőt kellett volna megvédeni! Ma sajnos azt kell mondanom, hogy ezt a meglévőt nem sikerült megvédeniük, és az látszik, hogy bizony Nógrád megye hosszú távra elveszíti azt a felzárkózási lehetőséget, ami többek között új munkahelyek megszerzését, befektetők idevonzását jelenthette volna ennek a térségnek. Bízom abban – mert a remény hal meg utoljára –, hogy az itteni fideszes vezetés felülvizsgálja saját magatartását, és hatékony lobbimunkával képes lesz 2014-re megépíttetni a négysávos 21-es utat."


Itt tartunk, kedves barátaim és felebarátaim. Szerintem nincs szükség kommentárra. :(

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csapatban.blog.hu/api/trackback/id/tr572764706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása